Betere resultaten dankzij de war room mindset

© 2019 Annedien Hoen Strategisch directeur Rent a War Room®

War rooms gebruiken om je strategische en creatieve processen mee te organiseren is méér dan de optelsom van de ruimte, materialen en methodes. Het werkt zo goed door de war room mindset: het mentale deel van war rooms, dat maakt dat mensen meer uit zichzelf halen, dat er betere inzichten ontstaan en dat mensen met meer enthousiasme aan de slag gaan met de uitdaging die er ligt – ook als die complex of pittig is. Zo gaat wendbaar innoveren een stuk beter!

strategymap.jpeg

“We gaan de war room in!”

Die uitspraak alleen al roept bij mensen een gevoel op van urgentie, van in actie komen om met een situatie te dealen. Vergelijk dat maar eens met “We gaan vergaderen!”. Ken jij veel mensen die daar warm voor lopen? Of: “We gaan een brainstorm organiseren om een doorbraak te bereiken!”.

Er zijn meestal twee mensen die daar héél blij van worden, omdat ze altijd ideeën hebben en die graag afvuren. De rest van het team zucht eens diep en doet mee omdat je het niet kunt maken om het niet te doen. Ze weten nu al wat er met al die ideeën gebeurt (niet zo veel) en wie de uitvoering ervan op gaat pakken (niemand). Bovendien is wetenschappelijk aangetoond dat brainstorms niet effectief zijn als manier om innovatieve ideeën te genereren en beoordelen. Een serie war rooms biedt de juiste structuur én drive.

warroommindset_7.png

Zichtbaar is beter

Behalve de toolkit om processen zichtbaar mee te maken (zoals de Rent a War Room® StrategyMap) is de war room zélf, met diens opvallende elementen en aankleding, een onmiskenbaar signaal aan de psyche: Hier gaan we aan de bak met onze uitdaging. Dit is een andere zone, dit is waar we als problem solving taskforce gaan presteren met elkaar. Hier begint het al. We zijn visueel ingestelde wezens. Het organiseren van een duidelijk zichtbare doorbraak-bereik-arena werkt zoveel beter!

warroommindset_4.png

Gebruik de kracht van rituelen

We zijn als moderne mens misschien ver verwijderd geraakt van de rijkdom aan rituelen die we in de duizenden jaren hiervoor hebben ontwikkeld. Onze voorliefde hiervoor en diep begrip van de werking ervan ligt wel degelijk in ons besloten. War rooms spelen hier op in. De war room is, behalve een praktisch proces, een symbolische handeling. We maken ruimte en tijd voor onze uitdagingen. We brengen onze stam bijeen om te reageren op een verandering of bedreiging en een strategie te bepalen. We gaan op zoek naar onze collectieve wijsheid. We stappen voor een afgebakende periode uit onze dagelijkse werkelijkheid en gebruiken de war room als container voor een transformatieproces.

warroommindset_6.png

Itereer, itereer, itereer!

De enige manier om te kunnen reageren op snelle verandering is door continu dezelfde vragen te stellen: Wat speelt er nu, wat betekent dit voor ons, hoe kunnen we hier op reageren? Voorheen kon je een plan schrijven en hier aan vasthouden tot het niet meer werkte. Het constant inchecken, informatie verzamelen en een korte termijn strategie bepalen is de basis van wendbaar innoveren. Het is de enige manier waarop je werkelijk creatief kunt zijn en de voorsprong kunt krijgen en behouden. Constant itereren geeft weliswaar meer onrust, maar door het gestructureerd en methodisch aan te pakken – namelijk, door regelmatig de war room in te gaan met elkaar en die vragen te stellen – leid je de binnen de organisatie aanwezige kennis en creatieve intelligentie in goede banen.

warroommindset_5.png

Diep werk

We worden continu afgeleid. Zoveel zaken die onze aandacht opeisen, zich aan ons opdringen, prioriteit hebben, urgent zijn of ook moeten gebeuren. Zelfs als we weten dat we éigenlijk de tijd zouden moeten nemen, ons zouden moeten afschermen van al die prikkels en input, dan nog lukt het niet om met toewijding aan een vraag, uitdaging of probleem te kunnen werken. Onze hersenen zijn overbelast en de kwaliteit van ons werk lijdt er onder. Daarom is het belangrijk dat we de wereld buitensluiten. Een war room organiseren is een manier om dat te doen. Hier nemen we de tijd voor gedegen denkwerk, doen we niet mee aan hypes en stappen we bewust uit de waan van de dag. We vertragen, gaan goed kijken en ervaren en geven de ruimte aan onze denkstappen, kan ons onderbewuste geactiveerd worden en van waarde zijn. In een war room is het legitiem om je telefoon uit te zetten en je niet te laten onderbreken om brandjes te blussen. We komen toe aan diep werk: hier kunnen we zonder afleiding focussen op een cognitief veeleisende taak.

warroommindset_3.png

Spelen om te winnen, niet om te overleven

Organisaties zitten nogal eens vast in de kramp om te overleven. Logisch, want er is veel onzekerheid. Businessmodellen verkruimelen snel. Leiders tasten vaak in het duister, terwijl ze de schijn op proberen te houden dat ze weten wat ze aan het doen zijn. Om in dat geval de knop om te zetten en vanuit een wezenlijk andere houding te gaan aanvoeren vraagt moed. Een bereidheid om risico’s te nemen en een aanpak die houvast biedt. War rooms bieden de benodigde energie en structuur om die omslag te kunnen maken – als leider, maar zeker ook als team.

Annedien Hoen  is, samen met Erwin Elling, medeoprichter van Rent a War Room®.

Annedien Hoen is, samen met Erwin Elling, medeoprichter van Rent a War Room®.

Spreekt de war room mindset je aan? Neem dan contact op, dan gaan we aan de slag!

Bel: 085 - 13 074 14
Mail:
annedien.hoen@rentawarroom.nl

Iconen: Flaticon.com